Digital oppmuntring har fått ansatte i norske bedrifter til å bevege seg mer. Men ikke nok. Avantas Aktiv har jobbet med å løse utfordringen siden 2006. Nå får «Hjernesterk» et løft.
Avantas Aktiv har utviklet programmet som kombinerer teknologi med personlig veiledning. Det har økt aktivitetsnivået i norske bedrifter. Over 80.000 ansatte har registrert seg i appen. Per i dag er 28 små og store bedriftskunder aktive. Rapportene viser lavere sykefravær, økt produktivitet og bedre arbeidsmiljø. Det har krevd utvikling i flere etapper for å komme dit de er i dag. Den dokumenterte helsegevinsten har gitt ny innovasjonskraft i selskapet. Neste sprint er videreutvikling av appen, under navnet «Hjernesterk».
Kunsten å gi personlig «pepping»
Da Avantas Aktiv startet opp, var det revolusjonerende å registrere trening på en nettside og motta en personlig e-post. I dag krever brukerne mer. Derfor har selskapet kontinuerlig videreutviklet løsningen for å møte nye forventninger og gi mer verdifull respons. Vonde vaner kan endres med poeng og «pepping».
– Vi må være en teknologibedrift for å levere et moderne og motiverende treningsverktøy. Men appen må også gi mening og verdi for brukeren, forklarer Martin Svarva, daglig leder i Avantas Aktiv.
I dag får brukerne en direkte respons på hvordan aktiviteten påvirker den fysiske helsa. Det vi jobber med er å gi tilbakemelding på hvordan aktiviteten også påvirker deres mentale helse.
Søkte SkatteFUNN for å videreutvikle respons
Da avtalen med IT-leverandøren ble avsluttet i 2018, satte Avantas Aktiv ny kurs. Med støtte fra SkatteFUNN og innovasjonslån fra Innovasjon Norge utviklet de en ny løsning fra bunnen av – en investering for å sikre videre vekst.
– Da vi søkte om støtte til vårt første FoU-prosjekt visste vi at prislappen for en ukes sykemelding var 13 000 kroner, ifølge SINTEF. Det var i 2011. Nå er prisplappen 15 000 kroner. Det har gitt oss en viktig grunn til å utvikle motivasjonsprogrammet og forbedre tilbakemeldingene vi gir til deltakerne.
Hjernesterk-metoden bygger på bred kompetanse og kunnskap om blant annet motivasjonsfaktorer og gruppepsykologi.
– Med over 80 prosent deltakelse i bedriftene har vi langt på vei lykkes med våre ambisjoner, sier Martin.

Ser hele mennesket
Kjernen i Avantas Aktivs plattform er en helseindikator som tar hensyn til både fysisk og mental helse. Indikatorene er basert på konseptet Hjernesterk, også kjent gjennom podkasten med samme navn, med Mads Kaggestad og hjerneforsker Ole Petter Hjelle. Ved å analysere data fra pulsklokker og treningsregistrering skal du få tilbakemeldinger på søvn, stressnivå og generell helse. Foreløpig er mulighetene under utvikling, og vil bli lansert.
– I dag får brukerne en direkte respons på hvordan aktiviteten påvirker den fysiske helsa. Det vi jobber med er å gi tilbakemelding på hvordan aktiviteten også påvirker deres mentale helse. Det gir en betydelig tilleggsverdi, mener Martin. Sammen med teamet i Avantas Aktiv er han er ikke i tvil om hva som får folk til å knytte på seg joggeskoene.
Kraften i gruppepress
Det er ikke teknologi og digital motivasjon alene som driver ansatte til å trene. Gruppepresset på jobben er en av de sterkeste motivasjonsfaktorene.
– Når teamet ditt jobber mot et felles mål og konkurrerer mot andre lag i bedriften, blir det lettere å komme i gang. Og når sjefen heier på deg, føles det enda bedre, sier Martin.
Gjennom et poengsystem og lagkonkurranser gjør Avantas Aktiv trening til en sosial og motiverende opplevelse. De oppdager stadig nye gevinster av programmet.
Et ferjeselskap i Nordland hadde en spesiell bieffekt av endringene i bedriftshelsen. Det var 66 % deltakelse på programmet, som er noe lavere enn gjennomsnittet. Men sykefraværet gikk like mye ned hos de som ikke deltok. Martin peker på verdien av at minoriteten ser at majoriteten gjør det.
– Den største overraskelsen? At små endringer har stor effekt. Det viktigste er ikke hvor hardt du trener, men at du beveger deg jevnlig. Vår største suksess er å få folk til å gå til jobben. Den viktigste gevinsten kommer fra null til litt, sier Martin.
Den største overraskelsen? At små endringer har stor effekt. Vår største suksess er å få folk til å gå til jobben.
Veien videre: Forskning og forbedret app
Med en database på flere titalls tusen treningsregistreringer sitter Avantas Aktiv på verdifull innsikt. Neste steg er å tilgjengeliggjøre disse dataene for forskning og videreutvikle motivasjons-appen.
– Vi har lært mye av å jobbe med bedriftsmarkedet, men ser et stort potensial i å tilby en versjon for privatpersoner. Med riktig partner på app-utvikling er vi nå klare for å ta neste steg, sier Martin. De ser flere muligheter de ønsker å hente ut de neste årene, og er åpen for nye samarbeid for å utvikle konseptet.
Martin og Avantas Aktiv har selv blitt sekundert og motivert fra sidelinja.
– Å få en ekstern partner som Innowin som stiller de rette spørsmålene, hjelper oss å definere prosjekter og prioritere riktig. «Hvorfor vil dere gjøre det sånn?», så enkle spørsmål er undervurdert. Vi ble tvunget til å ta et steg tilbake for å se potensialet tydeligere.
– Uten denne sparringen hadde vi aldri fått tid og mulighet til å sende søknad om offentlig støtte, mener Martin.
«Hvorfor vil dere gjøre det sånn?», så enkle spørsmål er undervurdert. Vi ble tvunget til å ta et steg tilbake for å se potensialet tydeligere.
FoU-prosjekt: Motivasjonsprogram og digital plattform

Bakgrunn: Inaktivitet regnes som en av våre store helseutfordringer, og bare 1 av 3 i befolkningen oppfyller helsemyndighetenes krav om minst 30 minutter daglig moderat aktivitet. Grunntanken er at trening skal være for alle, men studier og undersøkelser viser at mange opplever trening som for komplisert.
Formål med FoU-prosjektet: Gjennom systematisk arbeid og eksperimentell utvikling realisere en digital treningsveileder som appellerer til alle – også den
gruppen som i dag ikke er i bevegelse. Det skal gi et vesentlig forbedret tilbud til inaktive og andre som faller utenfor treningstilbud som finnes på markedet i dag. Plattformen skal bidra til å måle og tilgjengeliggjøre helhetlig helsegevinst for brukerne, og formidle og dele relevante tilbakemeldinger for å holde på motivasjonen.